Schrijfmarathon 9 december

Schrijfmarathon 9 december
Datum 9 december 2017
Tijd 14:00 - 16:00 uur
Locatie Hengelo

Schrijfmarathon van 14.00 – 16.00 uur

Zaterdag 10 december is het de Dag van de rechten van de mens.

Daarom schrijven wij op vrijdag 9 december in het achterzaaltje van de Remonstrantse Kerk, Woltersweg 11 in Hengelo, brieven en kaarten voor onderstaande mensen, die zijn geselecteerd door Amnesty International.

Voorbeeld-brieven en -groetenkaarten zijn aanwezig en we schrijven deze teksten over zodat handgeschreven brieven en groetenkaarten naar de mensen kunnen worden gestuurd. Iedereen is van harte uitgenodigd, want des te meer brieven en kaarten verstuurd kunnen worden, des te beter. (de organisatie zorgt  voor het versturen van de brieven en de kaarten).

Clovis Razafimalala uit Madagaskar zette zich op vreedzame wijze in tegen illegale houtkap en werd daarvoor tot vijf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf veroordeeld. Hij gaat tegen zijn veroordeling in hoger beroep.

 

 

 

Hanan Badr el-Din uit Egypte komt op voor de rechten van de nabestaanden van mensen die zijn verdwenen. Ze is een gewetensgevangene, ze werd gevangengezet omdat ze zich inzette voor de mensenrechten.

 

 

 

Issa Amro en Farid al-Atrash uit Palestina protesteerden tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever. Beide mannen maakten op vreedzame wijze gebruikmaakten van hun recht op vrije meningsuiting en samenkomst, maar werden toch aangeklaagd.

 

 

 

Mahadine uit Tsjaad bekritiseerde de regering met filmpjes die hij op Facebook plaatste. Zo maakte hij gebruik van zijn recht op vrije meningsuiting, een mensenrecht. Hij werd ervoor gevangengezet en gemarteld.

 

 

 

MILPAH, een organisatie die opkomt voor de rechten van de inheemse Lenca-gemeenschap in Honduras. We schrijven voor MILPAH om ervoor te zorgen dat de mensenrechtenverdedigers hun werk veilig kunnen doen en dat de degenen die activisten hebben vermoord, berecht worden.

 

 

Ni Yulan uit China is gemarteld, geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ze komt vreedzaam op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten, maar wordt door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen.

 

 

 

Sakris Kupila uit Finland is transgender en wil als man erkend worden, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren. Dat wil hij niet. Sakris wordt lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders.

 

 

 

Shackelia Jackson uit Jamaica, haar broer werd door de politie doodgeschoten, omdat ze hem aanzagen voor een overvaller. Shackelia en haar familie willen gerechtigheid en eisen een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Nakiea en berechting van de dader.

 

 

Taner Kıllıç streed als voorzitter van Amnesty Turkije tegen de schending van mensenrechten in zijn land. Op 9 juni 2017 werd hij echter opgepakt omdat hij lid zou zijn van een ‘gewapende terroristische organisatie’. Een maand later werden nog eens 10 mensenrechtenverdedigers, onder wie İdil Eser (directeur van Amnesty Turkije), opgepakt. Deze tien zijn inmiddels op borgtocht vrijgelaten, maar Taner zit nog steeds vast.

 

 

Xulhaz Manna uit Bangladesh is vermoord omdat hij opkwam voor de rechten van LHBT+’s. De autoriteiten doen echter geen enkele moeite om de daders van de moord te berechten.

Agenda