19 maart 2021

Waarom zingt Typhoon ‘Alles is gezegend’?

Geschreven door Fride Bonda
Inspiratie Foto: Wikipedia Waarom zingt Typhoon ‘Alles is gezegend’?

Alles heeft een reden.
Al weet ik vaak niet hoe
(Typhoon)

Iemand liet een lied horen Van Typhoon. Alles is gezegend. Het maakte me nieuwsgierig en ik zocht op internet naar de achtergronden van dit lied. In een ontwapenend interview met Matthijs van Nieuwkerk vertelt de zanger erover. Dat hij een zware burn-out had. Niet alleen door de vele gevarieerde concerten die hij gaf, maar ook doordat hij zich van binnen leeg voelde. Hij zegt zoiets als: ‘als er in je iets gebroken is, dan is het niet goed.’ Daardoor raakte hij uitgeput. In de bergen van Zwitserland hoorde hij een stem, die hij als een stem van God ervoer, die zei zoiets als: Jongen, je bent goed zoals je bent.

Typhoon vertelt over dat hij alles onder controle wilde hebben, maar dat hij vanaf die dag leerde alles los te laten wat hem zekerheid gaf, zijn succes, zijn trots. Zijn hart is opengegaan en daardoor kunnen liefde en vertrouwen stromen.

Alles heeft een reden

Met een drietal vriendenzangers zingt hij een lied: Alles is gezegend. Het is zo leuk hoe door de muziek en de teksten deze geladen woorden een andere kleur krijgen. Het is in de kleine imperfecties dat het eeuwige licht schijnt. Alles is gezegend, misschien komt alles goed. En alles heeft een reden al weet ik vaak niet hoe.,

Het is er niet zomaar, dat je in imperfecties het licht kunt zien. Het kunnen wel de imperfecties of de gebrokenheid zijn waardoor het licht een kans krijgt de warmte van haar stralen te laten schijnen. Als je pijn van leven voelt, groeit er bewustzijn waar je behoefte aan hebt. Het is een ervaring van vele mensen. Zelfs als ik kijk naar wat ik mis, zolang we gewicht geven aan het licht…, zingt één van de zangers. Een manier van willen zien, van dankbaar kunnen zijn voor wat er is, ondanks wat je mist. En dat zingen die jonge mannen, de één omdat hij de beperkingen van corona ervaart, de ander omdat hij uit een burn-out is gekomen.

Alles is gezegend.

Ondertussen is al weer een tijd geleden Joe Biden beëdigd als president van de VS, duurt de avondklok voort en worden de ontmoetingen in ons leven nog meer beperkt. Soms hap ik naar adem om deze bijzondere beperkende tijd die ons zo uitdaagt op veel gebieden van het leven.

Ik wens ons allen toe dat we in de tijd die voor ons ligt vanuit onze ervaringen kunnen zeggen: Alles is gezegend.

 

Over Fride Bonda

Fride Bonda

Fride Bonda is sinds 2003 predikant in de remonstrantse gemeente Zwolle. Sinds 2018 werkt zij ook als predikant bij de doopsgezinden. Remonstranten en doopsgezinden werken samen in de Wolwevergemeente.

Gerelateerd