17 juli 2023

Geloven in tijden van opwarming

Geschreven door Joost Röselaers

Het heeft wekenlang niet geregend. Warmte records sneuvelen om de haverklap. Het weer is op talloze plekken onvoorspelbaar. In kranten lees je terecht het ene pessimistische bericht na het andere over de toekomst van onze aarde. Door ons toedoen wordt het warmer en warmer. Onverantwoord warm. De gevolgen zullen catastrofaal zijn. Je kunt er depressief van worden. Actrice Carice van Houten werd er psychotisch van, zei ze in een interview met NRC op 12 mei. Haar leven kantelde toen ze tijdens een lezing hoorde wat de drastische effecten zullen zijn van de door ons veroorzaakte opwarming. Sindsdien slaapt zij amper meer. Zij bezoekt een ‘klimaatpsycholoog’. Ik wist van hun bestaan niet af. Maar ze bestaan echt en dat is tekenend. De effecten van de opwarming kunnen een grote invloed hebben op ons welzijn.

Bewuster leven

Dit is voor mij herkenbaar. We proberen thuis bewust te leven. We vliegen heel weinig meer. We eten zo goed als vegetarisch. We scheiden ons afval. Maar wat een stapel afval produceren wij met z’n vieren, hoe bewust wij er ook mee omgaan. En te vaak neem ik de auto en kom ik in files terecht omdat we allemaal zo gehecht zijn aan onze auto’s. Ik moet oppassen dat ik niet teveel ga klinken als een predikant van de gereformeerde bond maar in dit geval is het toch wel legitiem om te zeggen: wij zijn zondige mensen! Wij maken deze wereld kapot door ons handelen. Wij zijn egoïstisch. We denken niet aan onze medemensen. Laat staan aan de dieren en de natuur. Door ons handelen brengen wij de vernietiging van alles dat ons lief is dichterbij.

Geloven tegen de klippen op

En toch. Tegen de klippen op geloof ik dat het goed gaat komen met onze aarde. Dat we het tij kunnen keren. Waarom ik dat geloof? Door de tegenbeweging die ik op zoveel plekken ontdek. De generatie van mijn kinderen (tien en elf jaar oud)die zoveel bewuster leeft dan mijn generatie. In hun nabijheid durf ik geen vlees meer te eten. En zij beïnvloeden mij. Ik wil ook echt geen (of in ieder geval steeds minder) vlees meer eten. En niet meer (of in ieder geval veel minder) vliegen. Ik zie de tegenbeweging ook ontstaan onder ouderen. Een gemeentelid uit Amsterdam van begin zeventig is actief geworden voor de activistische milieubeweging Extinction Rebellion (net als Carice van Houten) en zij nodigde mij uit voor een app-groep voor een komende demonstratie. Dit enthousiasme is aanstekelijk. De politiek in Nederland en wereldwijd kan er toch niet onverschillig voor blijven! Je voelt de energie.

Geloofsuitspraak

En daarom geloof ik tegen de klippen op dat het goed gaat komen. Het is boven alles een geloofsuitspraak. Het hele Bijbelse verhaal draait om dit vertrouwen. In de diepte, in de uitzichtloosheid, ontstaat een ongekend perspectief. De donkerte en de wanhoop hebben niet het laatste woord. Het gaat hoe dan ook goed komen. Dat is geen goedkope geloofsuitspraak. Het maakt ons bewust van onze verantwoordelijkheden. Door ons handelen hebben we de aarde vreselijk verwoest en daar moeten we nu mee stoppen. het kan. het gaat gebeuren. we gaan een mooie toekomst tegemoet. Ik geloof het.

Over Joost Röselaers

Joost Röselaers

Joost Röselaers is remonstrants predikant

Gerelateerd