23 mei 2016

Panama Papers – Heb jij dan wel zin om belasting te betalen?

Geschreven door André Meiresonne

Lekker makkelijk. Na de bankiers hebben de belastingontduikers het gedaan. En dat zijn natuurlijk niet jij en ik, maar zij: ‘Hullie!’ Toevallig mensen met veel geld, heel veel geld. Want zíj gedragen zich amoreel. Ja, ze houden zich wel aan de wet, maar ze maken gebruik van de mazen in de wet. Zij weten de weg, zij kennen de routes. Eigenlijk belastingontlopers dus. Maar hoe dat ook zij, morele verontwaardiging over amoreel gedrag alom.

Natuurlijk, het is helemaal waar. Het is niet eerlijk. Want je benadeelt een ander. Via de belastingen. Heel indirect, maar het blijft benadelen. Je houdt je niet aan de afspraak die we met elkaar hebben: iedereen draagt naar vermogen bij. Maar zeg nou eens eerlijk: heb jij dan zo’n zin om belasting te betalen? Gaat bij jou de vlag uit als die blauwe aanslag op de mat ploft (of als je een email krijgt van MijnOverheid.nl)? Bij mij niet in ieder geval. Dan zou ik ook wel eens een superslimme belastingconstructie willen hebben.

Ruime fantasie

Dus als ik mijn belastingaangifte doe vraag ik me af of dat ene bonnetje uit de schoenendoos ook nog de administratie in zou kunnen. Terwijl ik weet dat je over een ruime fantasie moet beschikken om dat bedrag te zien als bedrijfskosten. Maar gelukkig beschik ik daarover.

Natuurlijk moeten we hier iets aan doen. Internationaal samenwerken aan de allerbeste wetgeving. Zo snel mogelijk zoveel mogelijk gaten dichten. Maar al die opwinding klinkt ook niet helemaal lekker. ‘Wie zonder zonde is werpe de eerste steen.’ Ik zal nog eens nadenken over mijn belastingaangifte.

Over André Meiresonne

André Meiresonne

André Meiresonne is lid van de Remonstranten, studeerde af in de richting Spiritual Care aan de Vrije Universiteit en begeleidt mensen in lastige tijden. Dominee voor Ongelovigen.

Gerelateerd