10 mei 2017

Hier kun je kiezen tussen angst en vertrouwen – zeg het maar

Geschreven door André Meiresonne

In Dresden heeft ieder zijn eigen waarheid. Je kunt er kiezen tussen angst en hoop, licht en donker. De ene dominee is bang dat moslims hem van zijn cultuur en vrijheid zullen beroven. De andere dominee is blij met zijn nieuwe altaarstuk, een hoopvol kunstwerk vol mensenliefde.

Het is maandagavond. Op de wekelijkse demonstratie van Pegida vertelt een evangelische Pfarrer over Jezus. Hoe die de waarheid sprak en daarom werd gekruisigd. En nu mag je, net als Jezus toen, de waarheid ook niet vertellen. Want je mag niets zeggen over de bedreiging die immigranten en de islam vormen. Met geen woord spreekt de predikant over de liefde die Jezus bracht, of de hoop die Jezus door zijn dood en opstanding aan mensen gaf. ‘Diese Leute sind zornig,’ zegt iemand in de lift van het hotel. Mooi woord, zornig. Het klinkt als zijn betekenis: boos.

Jezus aan het kruis, niet vastgenageld

De volgende ochtend. Een paar straten verder. Een andere dominee, Christfried Weihrauch (echt waar!), Pfarrer van de Evangelisch-Lutherse Annenkirche, is zichtbaar gelukkig met het nieuwe altaarstuk van zijn kerk. Sinds de oorlog was het leeg boven het altaar. Zijn kerkbestuur durfde het aan om een moderne kunstenaar opdracht te geven voor een nieuw altaarstuk. Het kunstwerk is gemaakt door de Nederlandse Marlene Dumas – een immigrant uit Zuid Afrika. Ze wilde geen gage, ze maakte het voor kostprijs. Jezus is bij Dumas een zwarte man, omhoog zwevend van zijn kruis. Niet vastgenageld, maar vrij. Haar Piëta is geen bedroefde moeder, met een overleden kind op haar schoot. Het is een man, die liefdevol een vrouw draagt. Het kruis blijkt een venster, op een blauwe lucht. En terwijl de boot met vluchtelingen dreigt te zinken, wijst de steven omhoog – naar de eeuwige kosmos en een tere regenboog. Het is een verstilde boodschap van geloof, hoop en liefde.

Ik ben met jullie, alle dagen

Zeg het maar, wat is waar? Misschien beter, in wat voor wereld wil je leven? Waar laat je je door leiden? Angst, of vertrouwen? De uitnodigingskaart voor de inwijding van het altaarstuk opent met de laatste woorden uit het evangelie van Mattheus: ’Siehe, Ich bin bei Euch alle Tage bis an der Welt Ende.’  Misschien wel de meest geruststellende, meest hoopvolle woorden in de Bijbel, wanneer Jezus tot zijn leerlingen zegt: ’En houd dit voor ogen: ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.’

 

 

Over André Meiresonne

André Meiresonne

André Meiresonne is lid van de Remonstranten, studeerde af in de richting Spiritual Care aan de Vrije Universiteit en begeleidt mensen in lastige tijden. Dominee voor Ongelovigen.

Gerelateerd