15 april 2016

In de ether filosoferen over de grens

Geschreven door Alleke Wieringa

April is de maand van de filosofie en het thema is dit jaar ‘Over de grens’. Meestal besteedt mijn krant er wel aandacht aan, maar mij was het ontgaan. Totdat Marleen Stelling van De Vermoeden Vieringen – ook nooit van gehoord – mij mailde. Wat is het geval? Van de ooit zo vrije en zinnige IKON is nog een schamel restje over. Het schuilt onder de vleugels van de EO. Ze ‘mogen’ uitzenden in een duister hoekje van het wereld wijde web NPO radio 5 op een nog donkerder tijd: zondagavond tussen 22.00 en 23.00 uur. En dat doen ze met een ‘Vermoeden-viering’. De uitzending is bezinnend van aard en doet een beetje aan een kerkdienst denken. En er zijn zowaar 20.000 luisteraars die deze webstek weten te vinden.

De ‘kerkgemeenschap’ voor dat moment wordt gevormd door vier voorgangers van diverse pluimage, die om de beurt een onderdeel van zo’n viering voor hun rekening nemen. Marleen vroeg of ik zin had om een keer mee te doen. Het houdt in dat je samen vier vieringen voorbereidt en opneemt. Je kiest een keer een heilige tekst en houdt daar een overdenking bij, je draagt een keer een project aan wat aandacht verdient, je maakt een keer een gebed en je kiest een keer een slotlied uit. In april bewegen de vieringen zich rond het grenzenthema van de Maand van de Filosofie.

Luxaflex dicht, kaars aan

Je zit twee dagen in de radiostudio om alles op te nemen. De uitzending is semi-live. Dat wil zeggen dat alles zoveel mogelijk in één keer wordt opgenomen, maar op een later tijdstip uitgezonden.
Ik heb meteen ‘ja’ gezegd. Het leek me leuk om radio te maken. Ik luister zelf ook graag radio. En het is weer eens wat anders. En zo kwam het dat ik samen met Cor Ofman, Barbara Zwaan en Enis Odaci in de radiostudio’s van de EO in Hilversum verzeild raakte. Allemaal een beetje nerveus en tegelijkertijd uitkijkend naar het opnamewerk.

Op één dag neem je twee uitzendingen op. We doen de luxaflex dicht voor de avondsfeer. De technicus checkt de microfoons en duikt dan weg aan de andere kant van de ruit. We beginnen. Er luiden wat valse ‘kerkklokken’ in de studio en het grind kraakt op weg naar de heilige ruimte. We luisteren naar de muziek die Ferdinand Borger heeft uitgezocht terwijl Marleen ons door het format van het programma gidst. We praten over wat we achter ons willen laten voordat we de ‘ruimte’ betreden. Dan gaat de kaars aan (de lucifer wordt nauwkeurig afgestreken voor de microfoon!) en betreden we de ‘heilige ruimte’. Daar klinkt een tekst, er is muziek en één van ons plaatst daar wat gedachten bij de tekst. Er zijn voorbeden. Ondertussen voeren we stukjes gesprek naar aanleiding van vragen van Marleen. In het slotgedeelte is er aandacht voor een project waar mensen van opknappen en een zegen voor de nacht. Er zit veel creativiteit in de vieringen en de muziek komt soms uit onverwachte hoek. Het samenwerken met mensen die je nog niet kende maakt het verrassend. Ja, en voor wie spreek je eigenlijk? Wie weet, wel voor jou?

Wie wat wanneer en… waarover

We zijn te horen op zondagavond 3 april (overdenking Barbara Zwaan), 10 april (overdenking Enis Odaci), 17 april (dan ben ik aan de beurt met de overweging) en 24 april (overdenking Cor Ofman) op NPO radio 5. En als je dit een lastige tijd vindt dan kun je via Uitzending Gemist de Vermoedenviering opvragen en beluisteren. Meer informatie over de sprekers en de teksten vind je bij de EO op de website. We moesten voor de site namelijk ook vragen beantwoorden als: ‘Wat was je meest goddelijke ervaring?’, ‘heb je een roeping?’, ‘wat mag weg uit je traditie?’ en ‘wat is onopgeefbaar?’ Dat zijn sowieso uitdagende vragen om eens over na te denken, ga maar kijken.

Wie weet tot horens!

Over Alleke Wieringa

Alleke Wieringa

Alleke is predikant van de Remonstrantse Gemeente Lochem-Zutphen

Gerelateerd