9 juni 2016

Moslims en Remonstranten, een mooi stel

Geschreven door Tom Harkema
Remonstranten Foto: Yammi Yammi Moslims en Remonstranten, een mooi stel

‘Je kunt delen zonder jezelf weg te geven’. Volgens burgemeester Jan van Zanen van Utrecht is deze uitspraak kenmerkend voor de dialoog tussen Geertekerk en Omar al Farouq moskee die al plaatsvindt sinds 2005. Deze week verschijnt een boekje over tien jaar ontmoetingen tussen de gemeenschappen van de kerk en de moskee. Arthur Modderkolk van de Geertekerk en Abdelmajid Khairoun van de moskee overhandigen vrijdag 10 juni het eerste exemplaar aan de burgemeester. Dat gebeurt om 22.00 uur, direct voorafgaand aan de Iftarmaaltijd, die moslims gebruiken zodra tijdens de Ramadan de zon is ondergegaan.

De ontmoetingen vinden twee maal per jaar plaats. De ene keer organiseren we in de Geertekerk ronde tafelgesprekken met vaak alledaagse onderwerpen die iedereen aangaan, ongeacht zijn of haar geloof of overtuiging. Het zijn levendige gesprekken over bijvoorbeeld opvoeding, ouder worden, levenskunst et. De andere keer zien we elkaar in de moskee, waar dan vaak aan de hand van een lezing het gesprek wordt gevoerd of een discussie ontstaat. Meestal afgesloten met een lekkere Iftarmaaltijd. In tijden van vreugde en verdriet – bijvoorbeeld bij de afschuwelijke aanslagen – bemoedigen we elkaar.

Het begint gewoon met vriendschap

Het boekje bevat een overzicht van alle ontmoetingen en gesprekken met de initiatiefnemers en de huidige ‘trekkers’. En dan zie je dat het allemaal gewoon met vriendschap begint en dat je het overal over kunt hebben, als je weet waar je voor staat.

Je bent vrijdag van harte welkom in de moskee aan de Winterboeidreef 4 in Overvecht. We beginnen de avond met een gesprek over:  ‘Een gewone vastendag, altijd weer bijzonder’. Aanvang 20.45 uur. En natuurlijk krijg je dan een exemplaar van het boekje ‘Ontmoeting en verbinding’.

Gerelateerd