22 mei 2019

De kern van Europa is kwetsbaarheid

Geschreven door Christa Anbeek
Actueel Foto: NEMO Kennislink De kern van Europa is kwetsbaarheid

De Vlaamse schrijver Stefan Hertmans schreef in augustus 2017 een open brief aan de burgers van Europa. Hij refereert aan het tragische verhaal van Europa. Zij was een Fenicische prinses. Phoenicië lag waar tegenwoordig het Midden-Oosten begint. De jonge prinses is met vriendinnen bloemen aan het plukken. Zeus kan de schoonheid van de prinses niet weerstaan. Hij neemt de gedaante van een stier aan. De meisjes, nieuwsgierig geworden door het imposante, maar ook vriendelijke dier spelen met hem. Zij versieren hem met bloemen en Europa klimt zelfs op zijn rug. Op dat moment rent Zeus het strand af en springt in zee. Europa die niet kan zwemmen, kan niet anders dan zich vast klemmen en laten ontvoeren dwars door de wilde golven. Aangekomen op Kreta verkracht Zeus haar.

Als burgers van Europa dienen wij te beseffen dat de ziel van Europa een gekwetste, verkrachte vrouw is die in eenzaamheid drie kinderen baart. Deze vrouw, die nog dagelijks op onze stranden aanspoelt, dienen wij te koesteren en te verzorgen. Wij zijn het zelf.

Nieuw leven

De kern van Europa is kwetsbaarheid, waar tegen wil en dank nieuw leven uit groeit. Open staan voor dit nieuwe, het helpen groeien, onderdak geven, ons laten veranderen en zo zelf opnieuw geboren worden behoort tot de kern van de Europese waarden. De filosofe Hannah Arendt, zelf gevlucht uit Europa, verwoordde dit als geen ander. Aan elkaar verschijnen, je zelf laten zien in wat je raakt, ontroert en verontwaardigt. Je door de ander laten raken. Dit is wat ons samenleven menselijk maakt.

Over Christa Anbeek

Christa Anbeek

Christa is bijzonder hoogleraar Remonstrantse theologie aan de Vrije Universiteit.

Gerelateerd